Sunday, 22 July 2012

Sugar... oh honey2.......

last week pegi bercuti 5 hari 4 mlm... huhu....


bercuti la sgt....mmg bercuti..tp cuti sakit.... :(
ni semua sugar punye pasal... suke2 je salahkan bende lain kan.haha
actually tak la saket critical mane...
cume untuk baby condition.. so kene ambik langkah berjage jage.


last  7/7/2012 tu kene check up gula dlm darah.. klinik panggil BSP ( Bloog sugar profile)
so 4 kali ulang alik klinik...last2 result sume tak cantek. isnin 9/7/2012 dtg klinik balik jumpe doktor pg2 kol 8 and trus je doktor tulis surat suroh admit... mase ni la rase mcm nak nanges jek... sbb da rase mcm mane kene duduk ward disebabkan kencing manis ni.. mase anak first 10 hari dlm wad da mcm org gile..
bukan sebab ape...sebab keboringang yg teramat la sgt. then kene cucuk bykkkkkk kali sampai tgn lebam2... mencik!!!!


balik rumah tu trus siap2 kan brg...hubby and kiesha tgh cedap tido...so join dorang jap. (saje lambat2 kan mase pegi hospital)


rase sgt2 menyampah ngan nak kene mengadap dlm tu lame2. sbb mmg tau dia takan ambil sehari dua..mesti lebih.. Doktor pulak tak bg pilihan. dia dah appoint surat tu untuk HKL, sedangkan aku nak pegi Hospital Ampang. sbb dekat dgn rumah. Tp Doktor ckp HKL lebih terperinci check up berbanding Hospital Ampang.. hmmm ntahla...


bile dah tengahari tu baru la siap2 btol2 untuk pergi Hospital. hubby pon da risau sbb takot lame sgt kene admit. kesian jugak dekat dia...mane nak uruskan kiesha, pegi keje, ambil anak lg.. masak tuk anak...tp nak buat mcm mane kan...


lepas anta kiesha rumah babysitter, trus pegi HKL, baru je masok dah mcm2 lg la takde semangat. dah jumpe bgn hospital mengandung tu...tp parking pulak sume full. dekat sejam cari parking , last2 dpt jugak tp sgt2 jauh...
lepas da sampai tu...pegi la kt ward mengandung and bg surat sume kt kaunter... tp sbbkan aku punye kandungan bawah 22 minggu, aku kene duduk ward biase under gynae ward. Nurse tanye ade company Guarantee Letter tak... hubby pon ckp bru mintak kt company dorang akan fax.. tp sbb surat tu takde lg so dorang tempat kan aku kt Ward 15 kelas ketiga....


mase tu aku dah nak menanges dah.. sambil jalan nak pegi bangunan ward gynae tu mmg da menanges dah..
bukan ape...biasela...otak ni pikir negative je... mule la terbayang org katil sebelah ade sakit kronik yg aku ngeri tgk.. mcm2 la bayangan.... (bongok kan) siap patah balik ajak hubby balik...


tp hubby pujuk...sambil gelak tgk perangai aku... pastu pegi la jugak.... then nanges lg sbb terpikir pulak tandas dia mesti koto n busuk sbb ramai org kt ward tu (negative btol kan otak aku ni)


mmg cerewet dan mengade ngade btol aku ni...tp mmg aku tak boleh bile terbayangkan semua tu...
dah sampai kt pendaftaran wad punye kaunter tu... pegawai tu tanye ade Guarantee Letter tak..hubby ckp dorang akan fax. staff tu punye la rajin... dia lambat2 kan pendaftaran n check 2, 3 kali kt mesin fax tu kot2 surat sampai.. dia check2 ..guarantee letter company hubby tu boleh admit kan kt kelas satu... dlm ati alhamdulillah... bukan nak ngade2..tp at least dok lame2 tak la runsing sgt. da company bg kan...pesalahnye.
hehe.


tp lepas check dan check tak sampai2 jugak.. last2 staff tu ckp dia admitkan dulu kt kelas ketiga ward 15..
nanti lau da dpt GL tu, dia akan kol ward.


so pegi la admit... tgk mmg ramai... satu part tu 8 katil... blom yg kehadapan lagi..
takpela kuat kan semangat n buang negative thinking tu...
bile da kt katil tu...rase lege sket..tak la seburuk yg di sangka...n katil sebelah kiri kanan semua sakit sbb alahan early pregnancy.. ade sorang tu sampai 4 kali kuar masok... ya allah aku ni mujur la tak kene mcm tu... lg terok org tu....


tp kan.... yg sebelah kiri aku tu...byk btol mulut dia..bru je nak rase aman tp trunsing pulak bile dia asek pot pet pot pet..... hubby da balik da time tu.... so terpaksela dgr cerite jiran aku tu....dia baik...ramah..cume telebih jer.... n bile sakit sket ngadu...saket sket ngadu...lau nak ubat mintak sampai 2,3 kali...overdose baru tau... tp doktor tak bg sbb mane boleh bg ubat byk kali.. ish susah gak cmtu... lau da bersalin nanti lagi terok... serius...dah penah rase n agak phobia mase baru2 bersalin... sakit sgt2 lepas operate tu tp aku ni jenis berat mulut nak mintak..so aku tak mintak ape2 ubat pon...tunggu nurse bg jew... takot kene marah..hak hak hak...


ok dah nak mlm kt ward tu....doktor2 baru tanye mcm2..penat nak jawab... tp dorang baik... yg kelaka mase nak amek darah aku.... dah la dia tampo lengan aku punye la kuat..gune kederat laki nak tampo tu...saket btol... nak carik urat la konon.... pastu time dia cocok jarum tu aku rase la nak tgk..aku rase dia nervous sbb mcm tak biase je... dia soh aku pandang tang lain..ahahha....lame pulak tu..saket gile..aku tahan je...rupenye 2 tiub dia amek..mau tak lame....


then da mlm tu baru la tuka ward.... lege sgt2... aku tido sorang2 mlm tu..aman sgt2... satu bilik tu ade 2 katil.. tp katil tu kosong...mcm seram la gak...tp sbb da byk kali tido hospital... rase cm ok jew.. pernah skali je dulu.. mase admit kisha kene kuning.... kene tindih mase tido...akak katil sebelah terdengar mcm aku bersuare nak lepaskan diri...ngeri gak sbb mse tido tu terngiang2 byk suare... mcm2.. tp esoknye alhamdulillah da tak kene tindih dah...


Esok nye aku da ade jiran.... n hubby pon ade dtg tgk... setiap ari jari aku ni kene cucuk 7 kali sampai nurse pon kesian nak cucuk lg.. tp terpakse la... last2 lepas ari ketiga aku kene cucuk insulin..... 3 kali sehari....




sgt2 boring n tak sabar sgt2 nak balik rumah.... kisha ade dtg teman mama dia kejap...terubat rindu kt budak mucuk tu.... siap tido ngan mama atas katil...pelok2 n tiom2 mucuk tu....

lastly...pas 5 ari duduk wad dpt gak kuar... huh rase mcm dlm penjare.... naseb bek kali ni tak byk kali ambek darah...dulu ari2 kene ambek..sampai lebam2... nurse pon baik2....

doktor bagi sambung cuti sampai 16/7... mmg heaven....dok kt umah rehat puas2 ngan kiesha.....sonok sgt...

ok la....sambung lg...penat byk sgt cerita...ahahah


tah ape2 aku ngarut........ ok chow......


Sunday, 8 July 2012

2nd check up


second check up..


okay... second check up last 6/7/2012
appointment pukul 8


masuk2 klinik kesihatan, amik nombor then tunggu turn. kali ni tak lame... alhamdulillah..sbb kene minum air gule je.
mesti pelikkan, kenape minum air gule.
ok disebabkan aku ade history shenshin manis waktu pregnant, so mmg kene ambik test ni. dorang panggil MGGT.
test ni untuk check sama ade, insulin semulajadi dlm badan berfungsi atau tidak untuk menyerap pengambilan gule.
kegagalan insulin ni akan menyebabkan penyakit kencing manis.
kencing manis mase pregnant mmg bahaya... takot baby terlalu kecil atau besar. dan ade kemungkinan bayi meninggal sewaktu kandungan
(ni yg paling aku takot dan mintak dijauhkan.) Time2 pregnant ni la insulin fail.


so lepas minum air gule yg manis nak mampos tu...sampai aku rase cam pening2 mual2.. nurse suroh dtg balik lepas 2 jam.
sebelom minum air gule, nurse akan test tahap gule dlm darah.. mase test tu mmg awal2 dah tinggi. 10 bacaan dia.. 
sepatutnye kalau normal dlm 5.5 kebawah dan kalau dah minum air gule tu, bacaan unit kene jgn lebih pade 7.8
padahal aku dah puase...last makan kol 5 ptg pastu aku tak mkn ape2 dah...minum pon air kosong jew...
pas 2 jam aku dtg balik test... tang ni mmg tinggi gile2...yela gule yg aku minum td tak dpt dinormalkan... 19 bacaan nye. 
nurse pon sampai picit kepale tgk result tu.
trus aku kene wat test BSP. Test ni aku kene kontrol makan ikut diet kencing manis pastu kene check ikut time yg dah dijadualkan.
besoknye 7/7/2012 aku kene start.
satu ari keje aku ulang klinik je... 8 am ,10 am,2pm, dan last skali kol 8pm




semua bacaan tinggi. 


9/7/2012 ni aku kene bawak result ke klinik kesihatan untuk konfirmkan masuk wad ke tak... yg ni la yg aku paling tanak.
bosan nak mampos.. dah penah kene mase pregnant kisha dulu... terseksa keboringan.. pastu asek kene amek darah je..
aku rase mase tu emo gile.. tak tau kenape... bile time nurse panggil ambik darah sti aku cam nak nangis..sbb aku dah tak larat... sehari 4 kali amik darah penoh satu picagari tu...
lepas tu aku duduk wad selame 9 hari.. plus 1 hari doktor terlupe bg surat discharge pastu selambe dia balik.pastu kol hospital soh aku tunggu besok...geram!!!! bayangkan 4 kali sehari selame 9 hari... boleh wat tuk derma darah tu..
aku sedih bkn ape..da la agak sakit..jarum bosa dia cucuk..tp takpela leh tahan lg.. tp kene tang nurse salah cucuk..lebam2 lengan aku...nasib baik nurse ok2...lagi2 kalau pelatih...slalu dtg borak2...lau tak tambahla keboringan aku... 


dah dpt kuar tu aku rase heaven btol.....


tp lepas tu aku kene rujuk klinik setiap minggu...and kene cucuk insulin sendiri..dah jd doktor sendiri dah... sehari kene cucuk 4 kali  sebelum makan... tp lepas pakai insulin tu, kencing manis aku tak tinggi.... naseb bek time mengandung je..lau hari2.. tak tau la.

camtula rase nye nak dptkan baby..
tp aku besyukur, dpt jugak lahirkan seorang anak yg sangat aku tunggu.
perempuan lak tu...mmg aku nak sgt2...




k la..aku harap besok aku tak kene tahan...
tp lau kene tahan pon nak wat cmne.. aku buat ni untuk anak aku jugak...
so tunggu la update sama ade aku masuk wad ke tak ek...




ok...dah le..byk tol aku bebel2......

Sunday, 1 July 2012

First Check up

ok.. im back... ceh konon lepas scan nak update kan...mmg tak la...hak hak hak...actually agak busy n lappi asek wat hal jek...apakan daya takdo joki laie nak poie boli yg baru... hehehe...


ok la... saje nak cite...last 29/06/2012 pegi first check up kt klinik kerajaan .. sebelum ni dah check up kt klinik swasta last 2/06/2012.
mmg kene pegi sebab kene buat buku merah... kalau ikut kiraan aku..dah masuk 4 bulan skarang.. so mmg kene cepat2 buat buku tu...
so ari tu aku pon pegila... dah buat appointment dah pukul 9pg..tp aku dtg awal setengah jam...yela...tau jela...klinik kerajaan ni..lg lambat ko dtg lg lambat la ko dpt balik...


so... aku pon isik la buku merah tu....then amek number..aku dpt no giliran 2020....untungla...sesuai dgn wawasan 2020...hak hak hak...
pastu pegi check air shenshin...hehehe... ok la normal...naseb bek tak kotor... then tunggu la turn untuk dipanggil... drpd kol 8 lebey tu....sampai 10.30 lebey baru la dorang panggil...tu pon aku dah mcm2 da dlm ati...aku tgk yg dtg kendian pade aku lak dia panggil dulu...ntahla mebi org tu appointment awal pade aku kot... lau tau baik aku dtg kol 9 lebey je....
pas panggil tu....dorang amek berat badan n ketinggian..tp kan..nape ketinggian aku makin pendek...hak hak hak...sebelum ni kt buku anak pertama tinggi sket pade yg ni..hahahah..ape2 pon aku tanak ckp berape ketinggiannye..sbb  lau org tau dorang gelakkan kan je..mentang2 la aku ni kurang tinggi... hahah.
ok la pastu check darah tinggi...check perot...dgr degupan jangtung baby... then ..........scan baby.... yg tang ni aku konpius.... doktor tu bg nasihat pasal pemakanan...ok la aku dgr jela..tp lelame dia dok bebel lak.. jgn makan makanan kt luar la..masak kt umah la.. tabiat tu nanti pegi kat anak la...elooo dokter... saya mmg masak kt rumah...kecuali time keje...aku dah la time cmni..nak masak time nak pegi keje..mmg tak la... tp at least aku dah siap2 kan buah2 and sayor sayoran tuk pemakanan aku... bukan aku jew..ngan anak aku skali la makan...bapak dia pon makan...sampai tak cukup buah2 aku beli dlm peti ais tu.... takan sume tu aku nak cite kt ko dokter oi...ko bebel2 ko assume sume org cm ape yg ko pikir... mmg tak la......
paling aku hot... time scan..... dia kate aku ni baru je dlm 3 bulan,.,,13 minggu or 14 minggu jew... padahal last scan ngan dokter swasta aku scan aku dah 12 minggu 5 hari.... takan drpd 2/6/2012 sampai 29/6/2012 baby static je usia dia.... at least tayah la nak bebel2 mcm salahkan aku lak kiraan minggu tu tak betol...manela aku tau...sewel nye dokter..... geram dah aku.... pastu dia schedulekan la aku appointment untuk scan balik...hadui.... ingat cuti aku ni 5 hari seminggu ke... ok fine la..aku ikot kan jela... yela...lau tak buat nanti susah pulak kan.......
so pastu aku kene pegi check gigi...naseb bek ok n tak perlu appointment tuk gigi pulak.......
last skali time nak balik...nurse tu bg aku 3 appointment trus... fuhhh cantek sgt.... masak la aku nak adjust jadual keje aku....


fisrt :06/07/2012.... kene minum air gule untuk MGGT.. tu untuk pastikan aku ni kene kencing manis ke tak mase pregnant


second : 10/07/2012 ni.... kene repeat scan


last : 26/7/2012 - untuk pemeriksaan bulanan..
keje aku pasni....melawat klinik jela....


takpe la aku buat jela..bukan sbb nurse2 tu or dokter tu...tp tuk baby aku jugak.........


aku harap kali ni tak kene kencing manis lg...sgt2 serik kot.....


aku abeh check up kol 12 tghri...mmg lapo gile2 time tu... balik2 umah mmg aku melahap jawabnye..ahah...


k la...penat membebel kan....
harap nanti test MGGT result dia ok.....
sebenarnye bukannye nak kutuk klinik kerajaan.... cume certain2 part tu buat kite ni mcm org yg menyusahkan mereka... tp nurse2 ok jew.... dokter tu je...
sebelum ni pon aku pernah buat pemeriksaan kt dua klinik kesihataan..satu kt puchong, satu lg kat kg aku..
aku puji dorang.... kt puchong tu lg la ramai nak mampos... kol 6.30 pg dah berator nak amek number....tp dokter yg check aku tu ok jew...baik n lemah lembut.... aku tak penah kene perli2 ape pon....
kt klinik kg aku lg la...borak2 ngan dorang mcm kawan....
tp kali ni experience aku kt klinik kesihatan tak berape mengembirakan aku... yela..name pon klinik kerajaan...aku check up pon free lak tu....tp kalau kite tak buat salah or carik pasal, jgn la suke salahkan kite n assume kite ni tak care dgn kandungan kite.... ibu mane tak syg anak kan....


k la...better aku stop n sambung nanti... lau tak stop aku rase mmg menjela jela la post aku ni....
hope aku rajin update next entri....ni........
ok chow............. :)