Sunday, 1 July 2012

First Check up

ok.. im back... ceh konon lepas scan nak update kan...mmg tak la...hak hak hak...actually agak busy n lappi asek wat hal jek...apakan daya takdo joki laie nak poie boli yg baru... hehehe...


ok la... saje nak cite...last 29/06/2012 pegi first check up kt klinik kerajaan .. sebelum ni dah check up kt klinik swasta last 2/06/2012.
mmg kene pegi sebab kene buat buku merah... kalau ikut kiraan aku..dah masuk 4 bulan skarang.. so mmg kene cepat2 buat buku tu...
so ari tu aku pon pegila... dah buat appointment dah pukul 9pg..tp aku dtg awal setengah jam...yela...tau jela...klinik kerajaan ni..lg lambat ko dtg lg lambat la ko dpt balik...


so... aku pon isik la buku merah tu....then amek number..aku dpt no giliran 2020....untungla...sesuai dgn wawasan 2020...hak hak hak...
pastu pegi check air shenshin...hehehe... ok la normal...naseb bek tak kotor... then tunggu la turn untuk dipanggil... drpd kol 8 lebey tu....sampai 10.30 lebey baru la dorang panggil...tu pon aku dah mcm2 da dlm ati...aku tgk yg dtg kendian pade aku lak dia panggil dulu...ntahla mebi org tu appointment awal pade aku kot... lau tau baik aku dtg kol 9 lebey je....
pas panggil tu....dorang amek berat badan n ketinggian..tp kan..nape ketinggian aku makin pendek...hak hak hak...sebelum ni kt buku anak pertama tinggi sket pade yg ni..hahahah..ape2 pon aku tanak ckp berape ketinggiannye..sbb  lau org tau dorang gelakkan kan je..mentang2 la aku ni kurang tinggi... hahah.
ok la pastu check darah tinggi...check perot...dgr degupan jangtung baby... then ..........scan baby.... yg tang ni aku konpius.... doktor tu bg nasihat pasal pemakanan...ok la aku dgr jela..tp lelame dia dok bebel lak.. jgn makan makanan kt luar la..masak kt umah la.. tabiat tu nanti pegi kat anak la...elooo dokter... saya mmg masak kt rumah...kecuali time keje...aku dah la time cmni..nak masak time nak pegi keje..mmg tak la... tp at least aku dah siap2 kan buah2 and sayor sayoran tuk pemakanan aku... bukan aku jew..ngan anak aku skali la makan...bapak dia pon makan...sampai tak cukup buah2 aku beli dlm peti ais tu.... takan sume tu aku nak cite kt ko dokter oi...ko bebel2 ko assume sume org cm ape yg ko pikir... mmg tak la......
paling aku hot... time scan..... dia kate aku ni baru je dlm 3 bulan,.,,13 minggu or 14 minggu jew... padahal last scan ngan dokter swasta aku scan aku dah 12 minggu 5 hari.... takan drpd 2/6/2012 sampai 29/6/2012 baby static je usia dia.... at least tayah la nak bebel2 mcm salahkan aku lak kiraan minggu tu tak betol...manela aku tau...sewel nye dokter..... geram dah aku.... pastu dia schedulekan la aku appointment untuk scan balik...hadui.... ingat cuti aku ni 5 hari seminggu ke... ok fine la..aku ikot kan jela... yela...lau tak buat nanti susah pulak kan.......
so pastu aku kene pegi check gigi...naseb bek ok n tak perlu appointment tuk gigi pulak.......
last skali time nak balik...nurse tu bg aku 3 appointment trus... fuhhh cantek sgt.... masak la aku nak adjust jadual keje aku....


fisrt :06/07/2012.... kene minum air gule untuk MGGT.. tu untuk pastikan aku ni kene kencing manis ke tak mase pregnant


second : 10/07/2012 ni.... kene repeat scan


last : 26/7/2012 - untuk pemeriksaan bulanan..
keje aku pasni....melawat klinik jela....


takpe la aku buat jela..bukan sbb nurse2 tu or dokter tu...tp tuk baby aku jugak.........


aku harap kali ni tak kene kencing manis lg...sgt2 serik kot.....


aku abeh check up kol 12 tghri...mmg lapo gile2 time tu... balik2 umah mmg aku melahap jawabnye..ahah...


k la...penat membebel kan....
harap nanti test MGGT result dia ok.....
sebenarnye bukannye nak kutuk klinik kerajaan.... cume certain2 part tu buat kite ni mcm org yg menyusahkan mereka... tp nurse2 ok jew.... dokter tu je...
sebelum ni pon aku pernah buat pemeriksaan kt dua klinik kesihataan..satu kt puchong, satu lg kat kg aku..
aku puji dorang.... kt puchong tu lg la ramai nak mampos... kol 6.30 pg dah berator nak amek number....tp dokter yg check aku tu ok jew...baik n lemah lembut.... aku tak penah kene perli2 ape pon....
kt klinik kg aku lg la...borak2 ngan dorang mcm kawan....
tp kali ni experience aku kt klinik kesihatan tak berape mengembirakan aku... yela..name pon klinik kerajaan...aku check up pon free lak tu....tp kalau kite tak buat salah or carik pasal, jgn la suke salahkan kite n assume kite ni tak care dgn kandungan kite.... ibu mane tak syg anak kan....


k la...better aku stop n sambung nanti... lau tak stop aku rase mmg menjela jela la post aku ni....
hope aku rajin update next entri....ni........
ok chow............. :)

2 comments:

  1. sejak preknen ni ko malas nak masak kan kak... kan da kene bebel.. bile la nak insaf?? ngeeeee
    t kene insulin lagi nak ke kak??
    =P

    ReplyDelete