Sunday, 22 July 2012

Sugar... oh honey2.......

last week pegi bercuti 5 hari 4 mlm... huhu....


bercuti la sgt....mmg bercuti..tp cuti sakit.... :(
ni semua sugar punye pasal... suke2 je salahkan bende lain kan.haha
actually tak la saket critical mane...
cume untuk baby condition.. so kene ambik langkah berjage jage.


last  7/7/2012 tu kene check up gula dlm darah.. klinik panggil BSP ( Bloog sugar profile)
so 4 kali ulang alik klinik...last2 result sume tak cantek. isnin 9/7/2012 dtg klinik balik jumpe doktor pg2 kol 8 and trus je doktor tulis surat suroh admit... mase ni la rase mcm nak nanges jek... sbb da rase mcm mane kene duduk ward disebabkan kencing manis ni.. mase anak first 10 hari dlm wad da mcm org gile..
bukan sebab ape...sebab keboringang yg teramat la sgt. then kene cucuk bykkkkkk kali sampai tgn lebam2... mencik!!!!


balik rumah tu trus siap2 kan brg...hubby and kiesha tgh cedap tido...so join dorang jap. (saje lambat2 kan mase pegi hospital)


rase sgt2 menyampah ngan nak kene mengadap dlm tu lame2. sbb mmg tau dia takan ambil sehari dua..mesti lebih.. Doktor pulak tak bg pilihan. dia dah appoint surat tu untuk HKL, sedangkan aku nak pegi Hospital Ampang. sbb dekat dgn rumah. Tp Doktor ckp HKL lebih terperinci check up berbanding Hospital Ampang.. hmmm ntahla...


bile dah tengahari tu baru la siap2 btol2 untuk pergi Hospital. hubby pon da risau sbb takot lame sgt kene admit. kesian jugak dekat dia...mane nak uruskan kiesha, pegi keje, ambil anak lg.. masak tuk anak...tp nak buat mcm mane kan...


lepas anta kiesha rumah babysitter, trus pegi HKL, baru je masok dah mcm2 lg la takde semangat. dah jumpe bgn hospital mengandung tu...tp parking pulak sume full. dekat sejam cari parking , last2 dpt jugak tp sgt2 jauh...
lepas da sampai tu...pegi la kt ward mengandung and bg surat sume kt kaunter... tp sbbkan aku punye kandungan bawah 22 minggu, aku kene duduk ward biase under gynae ward. Nurse tanye ade company Guarantee Letter tak... hubby pon ckp bru mintak kt company dorang akan fax.. tp sbb surat tu takde lg so dorang tempat kan aku kt Ward 15 kelas ketiga....


mase tu aku dah nak menanges dah.. sambil jalan nak pegi bangunan ward gynae tu mmg da menanges dah..
bukan ape...biasela...otak ni pikir negative je... mule la terbayang org katil sebelah ade sakit kronik yg aku ngeri tgk.. mcm2 la bayangan.... (bongok kan) siap patah balik ajak hubby balik...


tp hubby pujuk...sambil gelak tgk perangai aku... pastu pegi la jugak.... then nanges lg sbb terpikir pulak tandas dia mesti koto n busuk sbb ramai org kt ward tu (negative btol kan otak aku ni)


mmg cerewet dan mengade ngade btol aku ni...tp mmg aku tak boleh bile terbayangkan semua tu...
dah sampai kt pendaftaran wad punye kaunter tu... pegawai tu tanye ade Guarantee Letter tak..hubby ckp dorang akan fax. staff tu punye la rajin... dia lambat2 kan pendaftaran n check 2, 3 kali kt mesin fax tu kot2 surat sampai.. dia check2 ..guarantee letter company hubby tu boleh admit kan kt kelas satu... dlm ati alhamdulillah... bukan nak ngade2..tp at least dok lame2 tak la runsing sgt. da company bg kan...pesalahnye.
hehe.


tp lepas check dan check tak sampai2 jugak.. last2 staff tu ckp dia admitkan dulu kt kelas ketiga ward 15..
nanti lau da dpt GL tu, dia akan kol ward.


so pegi la admit... tgk mmg ramai... satu part tu 8 katil... blom yg kehadapan lagi..
takpela kuat kan semangat n buang negative thinking tu...
bile da kt katil tu...rase lege sket..tak la seburuk yg di sangka...n katil sebelah kiri kanan semua sakit sbb alahan early pregnancy.. ade sorang tu sampai 4 kali kuar masok... ya allah aku ni mujur la tak kene mcm tu... lg terok org tu....


tp kan.... yg sebelah kiri aku tu...byk btol mulut dia..bru je nak rase aman tp trunsing pulak bile dia asek pot pet pot pet..... hubby da balik da time tu.... so terpaksela dgr cerite jiran aku tu....dia baik...ramah..cume telebih jer.... n bile sakit sket ngadu...saket sket ngadu...lau nak ubat mintak sampai 2,3 kali...overdose baru tau... tp doktor tak bg sbb mane boleh bg ubat byk kali.. ish susah gak cmtu... lau da bersalin nanti lagi terok... serius...dah penah rase n agak phobia mase baru2 bersalin... sakit sgt2 lepas operate tu tp aku ni jenis berat mulut nak mintak..so aku tak mintak ape2 ubat pon...tunggu nurse bg jew... takot kene marah..hak hak hak...


ok dah nak mlm kt ward tu....doktor2 baru tanye mcm2..penat nak jawab... tp dorang baik... yg kelaka mase nak amek darah aku.... dah la dia tampo lengan aku punye la kuat..gune kederat laki nak tampo tu...saket btol... nak carik urat la konon.... pastu time dia cocok jarum tu aku rase la nak tgk..aku rase dia nervous sbb mcm tak biase je... dia soh aku pandang tang lain..ahahha....lame pulak tu..saket gile..aku tahan je...rupenye 2 tiub dia amek..mau tak lame....


then da mlm tu baru la tuka ward.... lege sgt2... aku tido sorang2 mlm tu..aman sgt2... satu bilik tu ade 2 katil.. tp katil tu kosong...mcm seram la gak...tp sbb da byk kali tido hospital... rase cm ok jew.. pernah skali je dulu.. mase admit kisha kene kuning.... kene tindih mase tido...akak katil sebelah terdengar mcm aku bersuare nak lepaskan diri...ngeri gak sbb mse tido tu terngiang2 byk suare... mcm2.. tp esoknye alhamdulillah da tak kene tindih dah...


Esok nye aku da ade jiran.... n hubby pon ade dtg tgk... setiap ari jari aku ni kene cucuk 7 kali sampai nurse pon kesian nak cucuk lg.. tp terpakse la... last2 lepas ari ketiga aku kene cucuk insulin..... 3 kali sehari....




sgt2 boring n tak sabar sgt2 nak balik rumah.... kisha ade dtg teman mama dia kejap...terubat rindu kt budak mucuk tu.... siap tido ngan mama atas katil...pelok2 n tiom2 mucuk tu....

lastly...pas 5 ari duduk wad dpt gak kuar... huh rase mcm dlm penjare.... naseb bek kali ni tak byk kali ambek darah...dulu ari2 kene ambek..sampai lebam2... nurse pon baik2....

doktor bagi sambung cuti sampai 16/7... mmg heaven....dok kt umah rehat puas2 ngan kiesha.....sonok sgt...

ok la....sambung lg...penat byk sgt cerita...ahahah


tah ape2 aku ngarut........ ok chow......


No comments:

Post a Comment