Tuesday, 1 January 2013

My Lovely Baby Boy



Alhamdulillah....selamat melahirkan baby boy last 4hb 12 2012. Walaupon mcm2 dugaan tp akhirnye selamat bby mama.
Abah nye da bagi name Muhammad Adriesh Amsyar bin Sharizal.Sgt2 happy tgk dia sehat dan montel.. hahah... sgt2 bersyukur... walaupon lepas ni mebi dpt sorang je lg kot. Sbb da dua kali caesar... so yg ketiga mmg takde pilihan kene bersalin secare caesar jugak. so dpt 3 org pon jadila. tu pon da besyukur sgt2.
Kali ni operate berjalan lancar. tak macam dulu kene tahan contraction sampai hampir 12 jam... dak takde tenage then kene operate pulak... nak recover sgt2 susah sbb badan lemah..,dgn kene demam lepas operate, nseb bek tak meroyan... haha.
kali ni badan ok sket sbb tak sakit n lemah sgt sebelom operate, cume mase operate tu, muntah byk sbb kesan bius tu... abeh bantal sume warne kuning sbb muntah kuning pekat yuks, nseb bek doktor cepat2 sedut kt mulut..lau tak banjir lantai ngan muntah kuning... paling tak selesa mase operate bdn bahagian atas akan teketar ketar.... dulu pon same teketar2...tak tau kenape...tp ape2 mase nak recover tu yg paling aku tak suke..... mase bius masih ade mmg ok...da ilang bius...rasekan...sgt2 menduga.

skarang da hari ke 26, luke ceasar pon da kering and da tak sakit sgt.. da risau sbb dulu mcm cepat baik...yela dulu yg kuar pompuan, berat 2.45kg je,...doktor belah pon tak besar, yg ni 3.4kg, bile tgk kt luke belahan lagi besar.. tmpt yg same lak tu cume belahan dia besarkan sket,,, lg besar, lagi la ambil mase tuk pulih........itupon mcm nak kene infection. cepat2 pegi klinik and doktor bagi antibiotik. lepas mkn ubat nampak cepat sket baik. alhamdulillah luke ok n tak benanah. 

bile da ade org baru, adela budak manje tu jeles n kuat majok. Qiesha mule2 nampak mama dia dokong bby, sgt2 sedih muke nye... siap pelok2 mama dia....dengki. tp bile da lame2, dia lak yg over syg adik.... ape2 pon , kakak Qiesha, mama tetap syg kakak..same mcm mama syg adik.... muahhh tuk dua2 anak mama.....i'm so blessed to have such a wonderful daughter and son..


 cayang adik 



da jd kakak budak nih.


skarang ni, byk keje2 umah abah nye yg buat..yela mamanye tak larat lg... ape2 pon harap abahnye sabar ngan karenah mamanye yg byk songe ni kan....

Baby Amsyar  lahir di HKL... lau org dgr HKL mesti ckp nape bersalin kt HKL.... kalau ikot mmg la taknak.. tgk hospital tu pon tau....hospital lame.... sume brg, katil, toilet, sume lame...tp nak buat mcmmane...mmg kene refer HKL. lgpon HKL ramai pakar. lagipon lau pegi hospital lain mesti kene tolak... sbb2, first sbb kencing manis time pregnant, da penah admit kt HKL so klinik pakar pon da set kan tarikh appointment sume kt HKL. kene pulak anak songsang. hmmm no choice. doktor da siap2 bg tarikh operate. Mase mule2 admit pon da nak nangis, tgk toilet, katil ..huh mmg agak teruk.... bygkan bile da operate, kene pulak katil jauh ngan toilet.. jauh gile2 kot. Katil lak tak adjustable.... sbb da ade pengalaman kene operate, so katil adjustable sgt2 diperlukan sbb nak bgn tu sgt2 sakit n susah, lau katil tu still je mmg kene angkat bdn sendiri la jawabnye.nak selesa kenela book 1st class. 
dulu mase bersalin qiesha, kt Hospital Besar Temerloh, admit je mmg trus dpt kelas kedua...satu bilik ade 4 or 5 katil.... toilet hanye jarak 2 katil je...aircond lak tu..,. padahal tak book pon tuk kelas kedua.....katil of coz katil adjustable. nak bgn tekan je kt tepi so senang nak bgn... mmg rase sgt2 ok walaupon hospital kerajaan. maklumlah hospital baru...brg2 sume baru... toilet pn bukan yg byk2 pintu cam tandas awam tu., haha...

ini kat HKL mcm wad bekas perang.....maafla bukan nak kutuk hospital kite..tp rase nye mcm dorang kene buat perubahan la sket. upgrade ke... ni katil serius, mak yg dtg melawat pon ckp nape katil burok sgt. hahah. yela dok wad ketige je kan.. mane tak burok... sume ni mmg sbb nurse mulot poyo tu... ade ke time nak book kelas petame, dia leh ckp watpe nak bazir2 duit. pastu leh dia pulak ckp, saye lain la..mmg saye ambil kelas 1st sbb saye ade guarantee letter. aku tau la ko keje spital tu n goverment. tp da kite yg nak book. suke ati la kan...well laki aku pon ade gurantee letter. cume tak cover tok besalin je.. nyampah!!! pastu bile nak book kelas kedua, dia ckp, ala same je wad dia ngan kelas ketiga... cume aircond je..simpan je la duit tu.. elooo.... mcm la aku ni tak mampu sgt. bkn la nk membazir..tp dah tau operate tu camne rasenye..so kalau boleh nak wad yg dekat dgn toilet.. so jawapannye kene la book kelas pertame. mmg da plan dr awal and da stanby pon. ape masalah nurse tu aku pon tak tau. pastu dia asek ckp...mane2 kelas pon saket same je.. ish...mulut mmg nak kene penampo... mane ko tau saket same je. aku da tau saket dia cmne sbb tu la nk tuka wad .nseb bek mase tu tgh pregnant. kawal tingkah laku sket. haha.  

akhirnye kiteorg book jugak 1st klas. tp sampai ke mlm tak dpt2 lg bilik. geram. pastu besok pagi da siap tolak ke operation room. siap dah deliver. ptg nye baru la ckp, ok bilik da ade. kite nak tolak pegi tuka wad, tp charged dr hari first and operate ikot charged 1st class ye. hello. ko da letak aku kt wad 3 ..operate pon same then da bape ari bru nak tuka. pastu charged ikot 1st class. aku pon cancel sbb kebetulan katil aku dkt ngan toilet. tup2 pas cancel. dorang tolak aku kebelakang!!!! jauh nak mampos.  dlm ati..WTH.!!!!!! rase nyesal cancel.. lau tau pegi je tuka wad. aduhhh... kenape la susah sgt spital ni... bek besalin kt kg... mcm anak first dulu...sgt2 selesa...

Harap2 pas ni HKL tu buatla upgrade. mentang2 kelas ketige.. dia layan kite mmg btol2 mcm org low class.. apela... pasni mmg tanak bersalin HKL da..mcm mane pon.....  SERIK!!!

okla....da panjang sgt bebelan ku sampai lupe nak upload pic baby.

so here's my new hero pic.. mase berumur 1 hari... tp pic ni bby muntah sket. hubby tak lap pon.sbb amek pic curik2 ish. mase ni mama tepisah ngan bby sbb dua2 dok wad berasingan... cian bby. 


age 1 day

age 2 days




age 7 days

okla. that's all dulu... nak tito ngan baby... :) bubbye. chow.

No comments:

Post a Comment